• kontakt@dukan.org.pl

ul. Postępu 11, Warszawa

802 547 554

Ile czasu przechowujemy wino?

Ile czasu przechowujemy wino?

Wszyscy wiemy, że im dłużej alkohol leżakuje, tym lepszy ma smak. Co jednak w sytuacji, gdy odkorkujemy już butelkę wina? Czy zyskuje ono na wartości również po otwarciu? Otóż nie. Termin przydatności otwartego wina będzie zależał od jego rodzaju i tak np. wino likierowe można przechowywać miesiąc od jego otwarcia, jednak pozostałe gatunki win zepsują się w zaledwie 3 do 5 dni.

Zepsute wino można oczywiście użyć do innych celów niż spożywcze, jednak warto wiedzieć ile można je trzymać w lodówce, żeby zwyczajnie się nie zatruć lub nie zrujnować potrawy. Poniżej opisujemy jak szybko należy wypić wino po jego odkorkowaniu oraz jak najlepiej przechowywać poszczególne rodzaje.

Przechowywanie win lekkich i słodkich
Tego rodzaju wina zachowają świeżość przez tydzień. Musisz jednak je zakorkować i schować do lodówki. W zasadzie większość lekkich oraz różowych win można bez obaw spożyć w ciągu siedmiu dni od otwarcia, o ile będą przechowywane w lodówce. Zresztą już na drugi dzień poczujesz, że smak wina lekko się zmienił. Następuje to na skutek oksydacji trunku. Zdarza się, że niektóre wina smakują nawet lepiej niż w dniu, w którym zostały odkorkowane.

Przechowywanie białych win treściwych
Takie wina spokojnie zachowają świeżość przez 3 do 5 dni. Ważne jest jednak, aby je zakorkować i przechowywać w lodówce. Chardonnay czy Viognier, czyli treściwe wina białe mają znacznie mniej kwasowy odczyn niż inne gatunki. Wiąże się to faktem, że tracą swój smak o wiele szybciej niż lekkie wina białe.

Przechowywanie wina czerwonego
Czerwone wino lepiej spożyć w ciągu 3 do 5 dni, o ile po otwarciu zostało ponownie zakorkowane. Dodatkowo ważne jest, aby wino było przechowywane w ciemnym, chłodnym miejscu. Tak naprawdę świeżość wina zależy od taniny i substancji o kwasowym odczynie. Im ich więcej w winie, tym dłużej zachowa ono świeżość po otwarciu. Dlatego lekkie czerwone wina o niskiej zawartości taniny, jak np. Pinot Noir, trzeba spożyć szybko w przeciwieństwie do bardziej konkretnych typu sirah. Zdarza się, że smak niektórych czerwonych win poprawia się dzień po otwarciu. Ważne jest jednak, żeby otwarte już wina przechowywać w chłodziarce do win lub w ciemnym i chłodnym miejscu. Jeśli nie posiadasz chłodziarki, po prostu włóż wino do lodówki. Oczywiście przed tym należy je ponownie zakorkować.

Udostępnij:

Zobacz